Couleur Café

27 - 29 June 2014

History

Time flies by when you’re having fun! Het lijkt nog maar net voorbij, die allereerste keren toen heel het Couleur Café-circus - de souk, de restaurantjes, de muzikanten – gezellig samengepakt werd in alle gaatjes en hoeken van de Hallen van Schaarbeek! Deze voormalige overdekte marktplaats in art nouveau stijl in hartje Brussel, is nu een Europees cultuurcentrum. In 1990 start de eerste editie van het festival. Het accent ligt vooral op een muzikale en gezellige bijeenkomst die meer biedt dan enkel een groot en uniform plein. De programmering van het festival is vooral gericht op ‘nieuwe’ Afrikaanse muziek, opwindende  ritmes uit de grote Afrikaanse steden die ‘gecontamineerd’ is door allerlei stijlen en invloeden. Een eerste succes met 5.300 bezoekers. De basingrediënten die de komende jaren van Couleur Café een apart festival zullen maken zijn er al: de kleurrijke decoratie, een exotisch marktje, worldfoodstandjes, de fanfares, allemaal in miniformaat.

Het groeiende succes laat toe het festival op muzikaal vlak te verrijken en telkens meer ruimte te laten aan andere muziekgenres. De programmering wordt eclectischer met één grote gemene deler: black roots music. Grote namen staan broederlijk naast onbekend talent, ook uit eigen land, want Couleur Café heeft altijd een speciale plaats gekoesterd voor Belgische artiesten en zal dit blijven doen. Geleidelijk aan wordt Couleur Café een nog groter multidisciplinair feest. Het festival breidt uit met onder meer de tentoonstelling Cool Art Café en andere extramuzikale activiteiten, zoals dansworkshops en free style optredens.

Sinds 1994 heeft Couleur Café onderdak gevonden in Tour & Taxis, het voormalige rangeer- en douanestation aan het kanaal van Brussel dat toen stilletjes aan het verkommeren was. Ondertussen is Tour & Taxis erkend als waardevol Europees industrieel cultuurpatrimonium. Geleidelijk aan evolueert Couleur Café van wereldmuziekfestival naar een cultuurevenement met urban muziek uit de hele wereld. Gedurende drie dagen wordt er genoten van meer dan vijftig groepen verspreid over drie podia. Deze bieden een mengeling van r&b, hiphop, world, dubstep, afro, soul, reggae, ragga, dub, dancehall, reggaeton, latin, salsa, rock, electro. Daarnaast is er ook een vierde indoorpodium (Dance Club) dat ruimte biedt aan elektronische muziek.

Couleur Café is een grootstedelijk festival, verankerd in een sociaal netwerk dat de diversiteit en de interferenties van de stad weerspiegelt. Een spiegel van een Brussel dat zich mag meten aan het beeld van de grote wereldsteden: eclectisch, kosmopoliet en grillig, met zijn wijken en zijn gemeenschappen die ons laten reizen zonder fysieke verplaatsing. Ook al verwelkomt Couleur Café meer dan 75.000 festivalgangers – waaronder 3000 kampeerders -  in drie dagen, het blijft vóór alles een festival met een menselijk gezicht. Het wordt beheerd in volledige onafhankelijkheid door Zig Zag, een vereniging zonder winstoogmerk, en zijn doel is na 24 jaar nog steeds feesten en gezelligheid!

Opmerkelijke data

 • 1990: Eerste editie van het Couleur Café Festival, een driedaags feest met voornamelijk zwarte muziek in de (op dat moment nog niet gerestaureerde) Hallen van Schaarbeek; 5.300 bezoekers.
 • 1994: Couleur Café verhuist van de te krap geworden Hallen naar de industriële siteTour & Taxis. Elk jaar stijgt het aantal adepten van het festival dat een andere kijk op de wereld biedt. Het programma biedt nu naast world en Afrikaanse muziek ook latin, blues, funk, acid-jazz, hiphop, kortom alle muziek die verwant is met zwarte ‘roots’.
 • 1996: Nieuw record: 16.000 bezoekers.
 • 1999: 50.000 gelukkigen op het terrein en duizenden teleurgestelde gezichten op straat, voor een poort met het bordje ‘complet/uitverkocht’.
 • 2000 en 2001: Herverdeling van het terrein en de podia, meer comfort en bewegingsruimte voor het publiek.
 • 2002: Recordopkomst van 60.000 man, een enorme stijging van Vlamingen en jongeren, en weer duizenden teleurgestelde bezoekers zonder ticket voor een ‘sold out’-pancarte.
 • 2003: Tijd voor weer een nieuwe verschuiving op het terrein en een reorganisatie van de podia. Voor het eerst is er een echte danstent (Electro World) waar semi-live acts (dj's en muzikanten) afwisselen met dj’s of soundsystems. Resultaat: 67.000 man.
 • 2004: 15 jaar Couleur Café met onder andere een modeshow Moda Mundo.
 • 2005: Nieuw record met 70.000 bezoekers en twee dagen sold out.
 • 2006: 72.000 bezoekers en een onvergetelijke editie met de aanwezigheid van James Brown (zijn laatste optreden in België) en Tracy Chapman.
 • 2007: 72.500 mensen en een aflevering die de wereldpers haalt door een kleine branduitbarsting op het terrein, die zonder problemen door de organisatie wordt aangepakt.
 • 2008: Een excellente editie met ongeveer 67.000 bezoekers op 3 dagen tijd.
 • 2009: Als cadeau voor de twintigste verjaardag opent Camping Zen zijn deuren voor festivalbezoekers die buiten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen. Een schot in de roos! Recordopkomst van 78.000 mensen en de voorstelling van het unieke openluchtpodium in plaats van de TITAN-tent
 • 2010: Voor het eerst zijn er 2 dagen op voorhand uitverkocht: 75.000 muziekliefhebbers genieten van de tropische temperaturen en het rijke muzikale programma.
 • 2011: Vrijdag en zaterdag waren op voorhand uitverkocht en alweer meer dan 76 000 feestvierders en memorabele concerten van DJ Shadow, Selah Sue, Dub Inc, Ziggy Marley, Janelle Monae en Alborosie.
 • 2012: Ruim 76000 bezoekers bezoeken Couleur Café in de nieuwe setting, mét vierde podium genaamd Phoenix. Alle combitickets en de dagtickets voor vrijdag en zaterdag waren alweer op voorhand uitverkocht. Topnamen als Public Enemy, Stephen Marley, Nas, Erykah Badu, Caravan Palace, Orquesta Buena Vista Social ft. Omara Portuondo en Jessie J zorgden hier voor. De opvallende  tattoo’s en de audiovisuele 3D-projecties vielen bijzonder in de smaak.
 • 2013 : 82000 festivalgangers dagen op. Een absoluut record ! Terug naar 3 stages + de Dance Club tent. De line-up van de 23ste editie is indrukwekkend: Macklemore & Ryan Lewis, Die Antwoord, Wyclef Jean, Faithless en Matisyahu betreden eindelijk de T&T terreinen. De concerten van Patrice, Wax Tailor, Jimmy Cliff, Nneka, Maceo Parker en Xavier Rudd zullen lang blijven nazinderen..